Cumartesi, Kasım 25, 2006

Yalan Söyleyen Tarih Utansın... (3)

General Harrington bu olay uzerine kararini verdi....Fenerbahce kapatilacakti.... Vataninin isgaline direnen bu klup artik bir spor klubu olarak degerlendirelemezdi. Osmanli hukumetinin vatan haini, kafir ilan ettigi hatta o ve onun yandaslarinin idamina Padisah fermani, din dusmani olduklarina Seyhulislam’in fetva verdigi Anadolu hareketinin basi M.Kemalin destekledigi Kemalist bir hareketin destekcisi bir kluptu bu... Fenerbahce Kemalist’ti ve derhal geregi yapilmaliydi. Yani kapatilmaliydi.

Nitekim 3 mayis 1918 de Mustafa Kemal Fenerbahce Spor Klubunu ziyaret etmis ve arkadasi Sabri Toprak Beyle Fenebahcenin ileri gelenleri bir odaya kapanmis saatlerce gorusmuslerdi. Simdi o gorusmede neler gorusuldugu ortaya cikiyordu.

Nitekim Mustafa Kemal bu klubu ziyareti esnasinda seref defterine "Fenerbahçe Kulübünün her tarafa mazhar-i takdir olmus bulunan asari mesaisini isitmis ve bu Kulübü ziyaret ve erbab-i himmeti tebrik etmeyi vazife edinmistim. Bu vazifenin ifasi ancak bugün müyesser olabilmistir.Takdirat ve tebrikatimi buraya kayd ile mübahiyim. " satirlarini da dusmustu. Artik Mustafa Kemalle Fenerbahce klubun arasindaki gizli iliski inkar edilemez bir gercekti.

Hele son olay Fenerbahcenin Kemalist olusunu oyle ispat etmisti ki Fenerbahce resmen klup binasinda isgal kuvvetleri baskinina direnis gostermis sehit vermisti...Fenerbahce artik bir spor klubunu degil bir direnisi, bir isyani, bir milletin kurtulus mucadelesini temsil ediyordu.

General Harrington’un ici icini yiyordu. Artik son olay bardagi tasirmisti. Kendisi de futbolu cok seviyordu ama Fenerbahce artik bir futbol klubu degildi. Anadoluya asker gonderiyorlar silah kaciriyorlar ve mevcut mutareke andlasma kurallarina uymayarak sanki Anadolu da ki isyanci Kuvay-i Milliye’cilerin Istanbul subesi gibi calisyordu.

1920 yilinin haziran ayidir, Tegmen Miller ve emrindeki mufreze klup binasini detayli bir sekilde ararlar ve herhangi bir silah ve muhimmat bulamadiklari halde klubu muhurlerler... Tegmen Miller’in Omer Nazim Bey’in eline verdigi belgede kulubun kapatilmasi gerekceleri soyle siralaniyordu.

1. Fenerbahce Spor Klubu , İttihad ve Terakki Firkasinin bir subesi olup, spor maskesi altinda siyasi faaliyette bulunmaktadir.

2. Fenerbahce Spor Klubu muttefik kuvvetlere karsi dusmanca duygular beslemekte ve bunlari her firsatta ifade edip, ahaliyi kiskirtmaktadir.

3. Fenerbahce Spor Klubunde yuvalanan bazi kisiler, Anadoluda ki asilere silah ve muhimmat sevketmektedir.

4. Yukaridaki sayilan nedenler ve gorulen luzum uzerine Fenerbahce Spor Klubu suresiz olarak kapatilmis ve azalari her turlu sosyal faaliyetten men edilmistir.

Istanbul ve civari isgal ordulari kumandani General Harrington

Ne tuhaf Talat Pasanin devlet takimi Altinordusuna vatanseverlikle karsi koyan Fenerbahce simdi Ittihad ve Terakki Firkasinin bir subesi olmakla suclaniyordu. Aslinda o yillarda Mustafa Kemal’e eski bir Ittihadci gozuyle bakan sadece General Harrington olmadigi icin bu hataya dusmesi normal karsilanabilir. Bu arada Sabri Toprak Bey’de isgal kuvvetleri tarafindan Malta’ya suruluyordu.

Esirdi Istanbul, sokaklarda dolasan yillarca o cephe senin bu cephe benim dolasmis eski askerler, evlatlarini, kocalarini sehit vermis kadinlar ve halkin cektigi aclik sefaletin ustune bir de isgal ordularinin askerlerinin yaptigi turlu hakaretler, eziyetler, tacizler. Kara bir havaydi yasanan goz pinarlari kurumus artik gozlerden yas gelmiyordu sadece yurekler kan agliyordu.

Kimsenin sesini cikaracak hali yoktu. Halk gordugu zulum karsisinda sessiz kaderini kabullenmis halde bekliyordu. Iste bu ortamda Fenerbahcenin kapatilmasi o sessiz ve sefalet icindeki Istanbul halki tarafindan buyuk bir tepkiyle karsilaniyordu.


General Harrington bu ise cok sasiriyor ve yaverine”Bu insanlarin memleketlerine girdik seslerini cikarmadilar, baskentlerini isgal ettik seslerini cikarmadilar ama bir futbol takimini kapattik verdikleri tepkiye bak “diyordu. Oysa bu daha baslangicti. Yillar sonra kendi adini tasiyan kupayi verirken elleri titreyecekti.

Bilmiyordu General Harrington Fenerbahce bir futbol takimi degildi. Bilmiyordu o esir halkin tek tesellisi Fenerbahceydi. O zulum cizmeleri altinda ezdikleri Istanbulun Fenerbahceden baska nesi vardi.

Oyle kolay degildi Fenerbahceyi kapatmak kulubun ileri gelenleri Burhan Asaf’in baskanliginda bu kapatma kararina boyun egmeyecek ve 30 kisilik “Muessesan Heyeti” kurarak faaliyetlerini surdurecekti.

Gordugu baski ve tepki karsisinda dayanamayan General 2 ay sonra kulubu aciyordu. Kapatamamisti bu kulubu kapatamayacakti.

1 yorum:

gokhan dedi ki...

koskoca kitaptan bu kısmı mı buldunuzyaa fenerliler varyaa