Cuma, Nisan 07, 2006

Fenerbahçe Milli Takım gelirlerinden pay almalıdır.


Geçtiğimiz aylarda G14+4 ler, FIFA’nın düzenleyeceği 2006 Dünya Kupası gelirlerinden yüzde 20 oranında pay istediler ve bununla ilgili olarak da İsviçre Rekabet Kuruluna müracaat ettiler zannedersem dava daha sonuçlanmadı.

G14+4’ler yıldız futbolculara büyük paralar ödediklerini ve bu futbolcular sayesinde oynanan milli maçların olduğu turnuvalarda büyük bir yayın geliri olduğunu, bu oyunculara ödenen paralardan kesilen vergilerle zaten ülke federasyonlarının gelir elde ettiklerini bu nedenle milli takımlara gönderdikleri oyuncular nedeniyle oluşan pastadan kendilerinin de pay almaları bildirdiler.

Özellikle Üst düzeyde futbolcuların çıktıkları maçların yüzde 80’ni kulüp maçları, yüzde 20’sini ise milli takım maçları oluşturmaktadır. Buna karşılık futbolcuların milli maçların ardından kulüplerine sakat, yorgun veya formsuz dönmelerinin kulüpler açısından önemli bir risk oluşturmakta ve bazı zamanlarda sırf yıldız futbolcuların bu sakatlıkları nedeniyle kulübün gelecekte ki başarıyla gelecek gelirleri risk altında kalmaktadır.

Konuyla ilgili FİFA ve UEFA ise “Biz ülke federasyonlarına 2004 yılında 250 milyon dolar ödedik yani konun muhatabı biz değiliz ülke federasyonları” demektedir. Bu arada rakamlara baktığımızda FIFA 2002’de Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen son Dünya Kupasın da 258.6 milyon dolar gelir elde etmiştir. Gruplarda oynanan maçlarda elde edilen gelir ise bu rakama dahil değildir.

Yine G14+4 lere göre Dünya ve Avrupa çapında düzenlenen turnuvaların pazarlama haklarının 2.4 milyar doları aşkın bir iş hacmi vardır ve kulüpler bu gelirlerden faydalanamamakta sadece yıldız futbolcu veya teknik direktörün turnuvalarda ki başarılarıyla transfer bedellerinin yükselmesinden faydalanabilmektedir.

Bugün Fenerbahçe’de oynayan Anelka, Alex gibi yabancı milli oyuncular ile Tuncay, Ümit, Servet gibi milli oyuncularımızın milli maçlardan sakat, yorgun veya formsuz dönebilmeleri her zaman olasıdır. Bu oyuncuların bu şekilde dönmeleri durumunda Fenerbahçenin alacağı olumsuz bir sonuca karşılık Fenerbahçe’ye milli takımların gelirlerinden bir pay verilmesi gerekmektedir. Nitekim bu oyuncular kulüplerin naklen yayın, ürün satışı veya tribün geliri gibi bizzat taraftarından elde edilen gelirlerle transfer edilmekte ve bu transferden doğan vergileri ile birlikte federasyon payları da ödenmektedir.

G14+4 lerin bana göre bu haklı talepleri karşısında UEFA ve FIFA her ne kadar topu taça atmaya çalışsa da konuyla ilgili olarak Fenerbahçe’de bu müracaatta bulunmalıdır. Fenerbahçe yaptığı transferlerle Dünya kulübü olma yolunda yürüyüşüne devam ederken bu transferlerin üzerinden kazanılan gelirlerden de hakkını almalıdır.


Ali KUTAY
http://www.blogcu.com/alikutay

Hiç yorum yok: