Cumartesi, Nisan 08, 2006

ÇÖZÜM: FENERBAHÇE Taraftar Temsilcileridir.


Son Rize maçı göstermiştir ki artık Fenerbahçe tribünleri Fenerbahçe’yi desteklemek yerine Fenerbahçe’yi kösteklemektedir. Taraftarlığın birinci görevi olan iyi de oynasa kötü de oynasa takımın yanında olma, takıma sahiplenme, takımı ateşleme görevini yerine getirememektedir.

Bu zihniyetin tribünden silinmesi ve taraftarın artık seyirci kimliğinden kurtulup taraftar kimliğine bürünebilmesi için gerekli olan ise Spor Müsabakalarında Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun ilgili bölümünde belirtilen Taraftar Temsilcileridir.

Kanun yaklaşık iki yıldır yürürlükte olmasına rağmen Fenerbahçe’nin bugüne kadar tek taraftar temsilcisi yoktur. Taraftar temsilcilerinin en büyük görevi tribündeki kötü tezahüratı engellemektedir. Kanun tribündeki bu temsilcilere yasal yetki de vermiştir. Küfredeni, kötü tezahürat yapanı güvenlik güçlerine teslim etmektir.

Özellikle Taraftar Temsilcileri tarafından tespit edilen bu şahıslara kulübünde yaptırım uygulaması gerekmektedir. Efendim ben kulübe üyeyim, benim kombinem var, benim taraftar kartım var, ben sülale boyu Fenerbahçeliyim, ben yılda kulübe şu kadar katkı sağlıyorum demesi veya bu tür maddi yardım yapması onun sahada oynayan kulübün resmi futbolcusuna ve hocasına küfretme, ıslıklama hakkını vermemektedir.

Bu kişiler bedeli veya karşılığı her ne olursa olsun tribünlerden derhal atılmalı, tribün bu yapıda ki ve buna meyilli insanlardan temizlenmeli mümkünse kulüple ilişkileri kesilmelidir.
Taraftar Temsilcileri’nin seçimi ve görevleri söz konusu kanunun 10 ncu maddesinde açıklanmıştır. Son olarak görsel Şovlarla ilgili olarak Valilikten her zaman izin alınması mümkündür ama rakip takım taraftarıyla ilgili yapılacak eylemlerde böyle bir durum söz konusu değildir.

Madde 10 : Spor kulüpleri, taraftarları arasından yeterli sayıda taraftar temsilcisi belirleyerek, bu kişilerin açık kimliklerini, adres ve adlî sicil bilgilerini spor kulübünün bulunduğu yerdeki il veya ilçe emniyet müdürlüklerine bildirir.

Belirlenen kişiler, haklarında yürütülecek soruşturma sonucunda, bu görevi yerine getirmeye engelleri bulunmamaları halinde, en büyük mülkî idare amiri tarafından taraftar temsilcisi olarak seçilir ve ilgili yerin il veya ilçe emniyet müdürlüklerine bildirilir. Taraftar temsilcileri, müsabaka öncesinden müsabakanın sonuçlanmasına kadar sorumlu bulundukları seyir alanında her türlü silâh, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler ile taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek diğer maddeler ile alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikte konfeti ve benzeri cisimlerin kullanılmasının, ferdi veya toplu olarak, rakip takım ile taraftarlarını söz veya hareketlerle aşağılayıcı veya tahrik edici nitelikte hakaret ve sövme, kötü söz veya sloganla çirkin tezahüratta bulunulmasının engellenmesine yönelik önlemlerin uygulanmasında güvenlik güçlerine yardımcı olur.


Hiç yorum yok: